Mijn eerste werkdaagjes!
Door: Irina
Blijf op de hoogte en volg Irina
23 Maart 2012 | Nepal, Kathmandu
Namaste!
Zoals ik beloofd heb zal ik wat vertellen over mijn eerste werkdagen hier in Pepsi-Cola. Ik werk hier op een school voor kinderen met scpeciale behoeften. Er zijn 4 groepen: kinderen met autisme, kinderen met ADHD, kinderen met een mentale beperking (bijv. Syndroom van Down) en kinderen met een fysieke beperking. Deze groepen kineren zijn niet gescheiden van elkaar, maar zitten bij elkaar in een klas. Dit levert een ontzettende chaos op met schreeuwende en rennende kindjes.
De eerste twee dagen heb ik de klassen maar een beetje geobserveerd en meegeholpen met de “lessen”. Het zijn niet echt lessen te noemen vind ik, omdat er naar mijn idee maar een beetje aangemodderd wordt. Ook leraren lijken wel een gebrek aan motivatie te hebben en zitten vaak futloos in de klas. Na dag twee ben ik begonnen met het geven van individuele lessen aan de kinderen, wat een enorm lastige taak is. Vanwege de taalbarriere snappen zij mij niet en snap ik hen niet. Iets uitleggen heeft dus niet veel zin. Ik heb maar een beetje geobserveerd hoe zij bepaalde taken volbrachten. Sommige kindjes gaan heel serieus een puzzeltje maken en andere springen op en neer en gooien alle puzzelstukjes op de grond, totaal niet wetende wat de bedoeling is.
Ik kan nu wel zeggen dat ik het werk niet echt leuk vind. Ik had verwacht dat ze enigzins wel Engels konden praten, maar dat is dus totaal niet het geval. Dit maakt het extra lastig, oftewel niet mogelijk, om met ze te communiceren. Ook word ik heel veel aan mijn eigen lot over gelaten. Zo moest ik eergisteren Engels geven aan de wat oudere kinderen, maar er werd mij niks uitgelegd. Ik had niks voorbereid, want ik wist niet dat dit ook op mijn planning stond. Waar ze zijn qua niveau werd ook niet gezegd, alleen ‘ga maar Engels geven’. Heel apart vond ik dit. Ik ben zeer benieuwd hoe de dag vandaag gaat lopen!
Gisteren was het een vrije dag voor alle Nepalezen. Het was horse day: een van de vele festivals hier in Nepal. Wat het precies inhoud weet ik niet, maar er worden dan verschillende paarden-activiteiten georganiseerd. De school was dus ook gesloten, heerlijk even bijkomen van alle drukte. s’ Ochtends hebben Chloe en ik de weeskindjes hier in Pepsi-Cola meegenomen naar het voetbalveld om te gaan honkballen. Ze waren zo blij! Dat was heel leuk om te zien. ’s Middags zijn we naar Tamal geweest, waar de paarden-activiteiten plaatsvonden. Helaas hebben we het niet kunnen vinden in Tamal en zijn we maar weer wezen shoppen haha.
Vanavond gaan we overnachten in Tamal en morgenochtend vertrek ik met Mae (Amerikaans meisje) en Ameria (meisje uit Nieuw-Zeeland) naar Chitwan National Park. Hier gaan we een driedaagse jungletocht doen met allerlei leuke activiteiten, zoals olifanten wassen, haha! Ik heb er in ieder geval zin in en ik laat wel even weten hoe het was! Nu eerst tijd voor dahl baht!
Tot snel!
Tot snel!
23 Maart 2012 - 08:16
Kelly:
Hee Ien! Wat balen van je lessen! Hier was ik wel een beetje bang voor... Heb je wel lesmateriaal? Anders kun je misschien zelf kaartjes maken en er een soort spel van maken met tekeningen/woorden/uitspraak van de woorden? (op sommige kaartjes bijv. een paard getekend en op anderen juist een woord zoals 'auto'). Ik zeg ook maar wat, lastig hoor! Lijkt me heel vervelend dat het nu toch wel even tegenvalt. Gelukkig ga je zo lekker 3 dagen op junglereis! :) Geniet ervan en tot je volgende post Ien, liefs XXX -
23 Maart 2012 - 08:51
Nicole:
Hey Irina! Wat jammer dat het werk zo tegenvalt! Is er niet iemand met wie je kan overleggen over hoe het anders kan? Misschien iemand die wat tips kan geven? Ik wens je veel succes met het werk en veel plezier op je jungletocht!
Ik moest ook de groetjes doen van mijn ouders en Lisanne. -
23 Maart 2012 - 17:33
Papa, Mama, Laura:
Echt jammer dat je niet kan communiceren met de kindjes.. lijkt me echt moeilijk! Gelukkig ben je nu een paar dagen vrij dus! Heel veel plezier en we spreken elkaar gauw :) xxxx -
23 Maart 2012 - 18:34
Anne Koopsen:
He Irien! Wat leuk dat je je weblog zo bijhoudt, ik volg trouw al je verhaaltjes! Jammer dat het werk een beetje tegenvalt, maar gelukkig doe je ook genoeg leuke dingen daar. Misschien gaat het na een tijdje al wel wat beter! Veel plezier met de jungletocht en al het andere wat je daar meemaakt. Geniet ervan! Liefs Anne -
24 Maart 2012 - 18:39
De Bondertjes:
Hey Irina!
Wat jammer dat het zo lastig is om met de kinderen te communiceren. Dan moet je maar lekker veel spelletjes met ze gaan doen!
Geniet van je jungletocht en wees voorzichtig he!
Johan, Beike, Lidia en Anna -
25 Maart 2012 - 09:14
Robert:
Hoi Irina,
Lijkt me idd lastig, gehandicapte kinderen en de taalbarriere en dan nog les kunnen geven. Vanuit mijn visie (en dan heb ik het over werk) is het natuurlijk bekijken wat een individu aankan. Kep geen idee wat het niveau van die kinderen is, maar als ik al lees dat sommigen niet eens weten wat ze met een puzzel moeten, weten zij niet eens wat DE bedoeling is. Maar het gedrag van die kinderen kan ook verschilende andere oorzaken hebben die niet eens gerelateerd zijn aan wat een kind aankan. Onrust, teveel prikkels, angst en natuurlijk een nieuw persoon die met alle liefde een steentje wil bijdragen. Maar dit kost tijd, en die is er niet.... vertrouwen winnen, persoon leren kennen neemt vele maanden in beslag.
Tja, qua onderwijs is dit typisch hoe het dus niet moet om elk individu goed uit de verf te laten komen. Dan is het in Nederland een stuk beter geregeld.
Misschien is de verwachting dat alles goed geregeld was qua lesplannen en school niet zoals jij je had voorgesteld. Volgens mij proberen alle docenten wel hun best te doen, maar zien ze door de bomen het bos ook niet meer en modderen ze maar wat aan om de dag goed door te komen.
Maarre om positief af te sluiten... wat een leuke dingen ga je doen..... olifanten wassen???? geweldig!!! Jungletocht.. doet me denken aan "echte meisjes in de jungle" Maar dan van een wat beter niveau!!!
Veel plezier daar!!!
Marijke en Robert